Övrigt om damtennis

Spela tennis

2013-01-21 18:38 #0 av: Leffe

Det är urkul att spela tennis. Fast det är bäst på små banor ju. På bilden är en stor riktig bana. Det är sån man ska spela på när det är på riktigt. Fast de är så stora ju.

Banan är fyrkantig fast avlång. Och man spelar utomhuspå gräs, grus eller hard cort, som är asfalt med konstmatrial på. Inomhus är golvet av trä eller hard cort men inte av asfalt då utan det heter kanvas.

Banan är 23,77 meter lång och 10,97 meter bred. Strecket mellan 1 och 3 heter baslinje. Strecket mellan 2 och 5 heter sidolinje och används när man är 2 stycken på varje sida av nätet. Sträcket mellan 2 och 3/4 heter också sidolinje och används när man spelar en på varje sida om nätet. När man spelar så måste bollen alltid komma innanför de olika sidostrecken och basstrecket annars förlorar man poängen.Mitt på basstrecket är det en litet extra streck som säjer att det är mitten av kortsidan.

Tvärs över banan på mitten av långsidan är ett nät, som man måste slå över för att kunna vinna poängen. I början och i slutet av nätet är det 1,07 meter högt och i mitten 0,9 meter. När man spelar får man inte ta i nätet för då förlorar man poängen. Och det är jättesvårt att inte springa på det när man ska hinna en boll som landar precis vid det. Det är svårt att bromsa ju.

Sen har vi rutorna. Rutorna 4 heter servrutor och 3 heter basruta. Det ser lika ut på båda sidorna av nätet Rutorna 2 som används när man spelar fler på en gång heter kårridor. 1 och 5 är utanför banan. 1 heter bakom basstrecket.

När man spelar så ska en serva och en slå tillbaka. När man servar så ska bollen gå snett över banan. Den som servar måste stå utanför banan. Alltså utanför basstrecket. Trampar man på det eller står innanför är det övertramp. Om jag står på högra sidan och servar så ska bollen studsa på servrutan på andra sidan nätet i den vänstra servrutan. Annars blir det fel. Varje gång får man göra fel en gång. Man har en chans till. När bollen stutsat rätt så ska hon på andra sidan träffa med racket och slå tillbaka bollen i någon av rutorna på min sida av nätet. Spelar man fler så får bollen också hamna i kårridorerna.. Sedan när bollen kommit över så ska jag slå tillbaka den. Den behöver nu inte studsa för det är bara tvunget när man servar. Ja så där håller man på till nån av oss inte hinner träffa eller slår bollen i nätet eller utanför strecken. Då servar man igen.

Man spelar matchen i set. Och ett set är en massa game. Man turas om att serva för varje game. Om jag börjar serva så ska jag serva hela game 1 och sedan servar du game 2 och jag game 3. Så håller man på till nån av oss har vunnit 6 game för då har man vunnit 1 set. Fast man måste vinna med minst 2 game mer än den andra. Man kan ju vinna med 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4 men inte 6-5. Står det 6-5 spelar man vidare och får då den som leder 7-5 så är settet slut. Blir det 6-6 fortsätter man till nån vunnit med 2 game mer. Fast det kan ta hur lång tid som helst ju så man har ofta tiebreak. Står det 6-6 så servar man två gånger och spelar till nån har vunnit bollen 7 gånger. Sedan är då settet slut. Det går lite fortare ju.

När man vinner bollar i ett game så räknar man inte1 poäng och 2 poäng och så vidare. Nej man vunnit första bollen får man 15 och vinner man sen andra bollen hamnar man på 30. Den tredje blir 40 och den fjärde så har man vunnit gamet. Fat den på andra sidan kan ju oxå vinna bollar. Så de kan bli 15-0, 30-0 30-15 och så vidare. Blir det 40-40. Måste någon vinna 2 bollar i sträck. Vinner man den första har man fördel och vinner man då sen den andra så har man vunnit gamet. Om jag har fördel och förlorar nästa så blir det 40-40 igen och så håller man då på tills nån av oss får fördel och vinner nästa boll. Hur många set man spelar bestämmer man innan. Fast på riktiga tävlingar spelar man mest 3 set och man ska vinna 2. I blannd spelar killarna 5 set och ska vinna 3.

Tor jag fått med det mesta nu om hur man spelar tennis. Vill du veta mer eller förstår inte så fråga ju.


Den här artikeln är hämtad från Barnens iFokus och skriven av NettanNo

Anmäl
2013-01-21 19:50 #1 av: Lilllufsen

Toppenskrivet

Bästa sajten på internet? Barnens iFokus så klart!

Anmäl
2013-01-21 23:53 #2 av: UllaNo

Oj vad bra du skrivit.

Anmäl
2013-01-22 17:31 #3 av: GIKmio

Hoppas dom som inte förstår tennis snappade upp lite och blir nyfikna på mer om tennis Glad

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2013-01-24 18:26 #4 av: ara11

Jätte bra artikel :)

// Ara11! :)

Medarbetare på tennisifokus och barnens

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.