Övrigt om damtennis

Ny tennishall

2012-09-02 14:11 #0 av: UllaNo

Södra har byggt världens första tennishall i passivhusteknik

Pressmeddelande 2012-08-31 09:25

Södra Climate Arena tennishall

Södra Climate Arena är världens första tennishall i trä som klarar kraven för att få kallas passivhus - ett koncept för energisnål och klimatvänlig konstruktion. Tennishallen, som är placerad intill Södras huvudkontor i Växjö, invigdes den 30 augusti.

- Södra har tidigare medverkat i projekt för att bygga bostäder i trä. Med Södra Climate Arena har vi tagit fram en koncepthall som vi hoppas kan bli en förebild för framtidens idrottshallar. Vi vill lyfta fram möjligheterna med att bygga i trä och att bygga passivhus är framtidens byggteknik. Det är också en viktig pusselbit i klimatfrågan eftersom träbyggande är det bästa sättet att långtidslagra koldioxid,
säger Christer Segerstéen, styrelseordförande i Södra.

Christer Segerstéen

Det var landshövding Kristina Alsér och Christer Segerstéen som slog den första bollen och därmed officiellt invigde tennishallen. Verksamheten i hallen drivs av Ready Play som består av de tre tennisprofilerna Stefan Edberg, Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog. Under invigningen delades även stipendier ur Stefan Edbergs stiftelse ut till talangfulla juniorer.

Passivhusteknikens klimatnytta är påtaglig. Byggs det exempelvis tio passivhushallar i stället för hallar med traditionell byggteknik så är energibesparingen 3 000 000 kWh per år. Det motsvarar energi för uppvärmning av 200 normalvillor.

- Framförallt så handlar passivhustekniken om att minimera värme- och ventilationsförluster och med detta energibehovet för uppvärmning av ett hus. Gränsen för att få en internationell certifiering som passivhus är en åtgång av 15 kWh (kilowattimmar) uppvärmningsenergi per kvadratmeter och år. Tennishallen i Växjö ligger 25 procent lägre än kraven och anledningen är den goda lufttätheten och konstruktionsanslutningarna utan köldbryggor (värmeförluster). Ett passivhus är enligt definition en byggnad av bästa kvalitet, högsta komfort till lägsta totalkostnad och det syns i varje detalj i nya tennisarean, säger Simone Kreutzer, certifierad passivhusexpert och vd på IG Passivhus Sverige med säte i Växjö.

Utmärkande för passivhustekniken är tjockare isolerade väggar än normalt, men det är långt ifrån det enda som räknas. En annan viktig byggteknisk faktor är att undvika så kallade köldbryggor. Det vill säga tunga material som genombryter isoleringsskiktet som bland annat kan orsaka att värme leds ut ur fastigheten och att invändig kondens bildas på grund av låga yttemperaturer.  Ett av de mest synliga kvalitetstecknen i tennishallen i Växjö är glasfasaden. Värmeförlusterna genom glasen är så låg att solvinster i princip klarar av att jämna ut dessa. Hela systemet, inklusive karmar och monteringen mot väggar och tak, är konstruerat för att minimera värmeförluster.

I passivhustekniken ligger dock betydligt mer än bara byggkonstruktionen. I tennishallsprojektet har även stor möda lagts ned på miljön inne i fastigheten - komforten. Utomhustemperaturen, väder- och årstidsväxlingar, solens variationer och aktivitetsnivån i lokalerna är exempel på faktorer som normalt skulle orsaka stora variationer i inomhustemperatur och inomhusklimat. Bland annat används jordvärmeväxlare för värmning eller kylning (under sommaren) av uteluften för att ge lokalerna en jämn och behaglig inomhusmiljö hela året. Södra kommer att följa upp energianvändningen och komforten under drift de kommande åren.


För mer information kontakta gärna:
Magnus Berg, informationsdirektör och medlemschef Södra, tfn 070-52 894 83

Byggnadsfotot: Andreas Lindholm

Anmäl
2012-09-02 15:42 #1 av: GIKmio

Växjö är lite av svensk tennis huvudstad.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.