Övrigt om damtennis

Rullstolstennis

2012-08-13 03:43 #0 av: UllaNo

Rullstolstennis är en variant av tennis, som ursprungligen kommer från Amerika. I Sverige administreras sporten av Svenska Tennisförbundet.

Rullstolstennis

Verksamheten började 1976 när den amerikanske skidakrobaten Brad Parks blev så svårt skadad under skidträningen att han blev rullstolsburen. Parks ville fortsätta med idrotten och letade med ljus och lykta efter en lämplig idrott som kunde ersätta skidåkningen. Han provade bland annat tennis.

Han upptäckte att han trots sitt rörelsehinder hade fina möjligheter att spela. Visserligen behövde rullstolen modifieras för maximal rörlighet. Parks personliga assistent Jeff Minnenbraker var även rullstolsfabrikant och hjälpte till att tillverka en lätt,  stabil och rörlig rullstol.

Året därpå arrangerade Parks och Minnenbraker en turnering i rullstolstennis. Den historiska turneringen skedde i Kalifornien med 20 deltagare. Tilläggas kan att Parks vann.

Ja det var historien om hur tennisgrenen kom till. Hur går det då till att spela? Självklart för att få delta ska du ha rörelsehinder som gör att du är rullstolsbunden. Vanligast är förlamningar i ben och bål, men ibland även delvis förlamning i armarna.

Bana, utrustning och regler är samma som för vanlig tennis. Enda skillnaden är att bollen får studsa två gånger i samband med grundslag. Denna skillnaden föreslogs redan 1976 av Brad Parks efter omfattande träningsspel.

Rullstolen med hjulen räknas som en del av kroppen. Det innebär att samma regler som för vanlig tennis gällande situationer då bollen berör kroppen. Detta gör också att en rullstolsburen tennisspelare med fördel även kan spela mot en obehindrad spelare. En stor fördel när det gäller motionsspel samt i elitsammanhang i samband med träning.

Elitspelarna använder i princip samma slagrepertoar som i vanlig tennis. Grundslagen blir också av motsvarande kraft och djup. Tvåhandsfattning används dock inte, eftersom spelaren är tvungen att använda en hand för att styra rullstolen.

Det kommer mer och mer publik till tävlingar i rullstolstennis. Då inte bara från rörelsehindrade. Det beror på att det är en mycket hög nivå på spelet.

På världsrankingen (6 augusti) ligger Stephane Houdet från Frankrike etta bland herrarna och bland damerna Esther Vergeer från Holland. Bästa svensk på herrsidan är Stefan Olsson på sjätte plats.

Då kommer nästa fråga - hur är det med rullstolstennis i Sverige? Jo sporten i Sverige blir större och större. Rullstolstennisen sköts av en ullstolskommitté inom Svenska Tennisförbundet. Svenska spelare deltar regelbundet i nationella, nordiska och övriga internationella turneringar. Sverige har bland annat vunnit lag-VM 2008 och 2010.

Rullstolstennis

Källa: Svenska Wikipedia 13/8-12

Anmäl
2012-08-13 04:05 #1 av: Fridaybrew

Det är faktiskt rätt roligt att testa på. Testade det när jag var liten och var bollkalle på en turnering där även rullstolstennis hade sin egen turnering. Fick låna de specialgjorda rullstolarna de är verkligen lätta iaf mot vad jag förväntade mig. och man vande sig snabbt med hur det fungerar. Jag och min kompis tävlade mot varandra i att åka på bakhjulen så långt som möjligt med mer eller mindre lyckade resultat =)

Två studsregeln gör det hela möjligt men det är inte helt enkelt trots att man spelat tennis.

Ickerelaterat för några år sen testade jag och en annan kompis något vi helt enkelt kallar inlinestennis. Det var helt galet, men riktigt skoj. Dock helt normala regler som vanlig tennis. Man får upp farten ordentligt på inlines men svårt att byta håll snabbt så det blir stora vida snabba cirklar och då går det undan om man är bra på inlines =)Är det en "riktig" klubbana och inte en utomhuskvartersbana så kan man montera bort bromsarna så man inte gör svarta märken på banan. Inga bromsar = lite knepigare men mer spännande hehe

Anmäl
2012-08-13 04:13 #2 av: UllaNo

Jag har aldrig provat på rullstoltennis.

Ditt inlinetennis måste ju vara hur jobbigt som helst.

Anmäl
2012-08-13 04:44 #3 av: Fridaybrew

Mjo det var rätt tröttsamt för man var tvungen att sätta fokus på så mycket samtidigt. Troligen såg det ut som två st bambis på hal is med racketar som viftasdes hejvilt med =) Men riktigt skoj.  Dock körde vi med både handledsskydd och hjälm. Racketen blev inte lika grepvänliga med handledsskydden men kör man efter devisen "ramlar man inte har man inte åkt" så är det bäst man kör med ordentliga skydd =)

Man måste ju se vart gränsen går.

Anmäl
2012-08-13 04:47 #4 av: UllaNo

Det är vettigt tänkt med skydden.

Anmäl
2012-08-13 08:50 #5 av: GIKmio

Har vi tur så kanske vi får se rullstolstennis om dom visar tävlingar från Paralympics på tv.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.