Andrew ("Andy") Murray föddes 15 maj 1987 i Glasgow, Skottland. Han rankas som Storbritanniens bäste spelare.

Andy Murray

Andrew Murray debuterade som 18-åring på ATP-touren 2005, och lämnade juniortouren, där han hade haft stora framgångar. Höjdpunkten var vinsten i junior-US Open 2004.

Karriären:

2005
Andy förlorade finalen i Bangkok mot Roger Federer, En månad senare vann han över Storbritaniens då bästa spelare Tim Henman. Han blev den yngste brittiske Davis Cup-spelaren (17 år, 293 dagar) då han deltog i matchen mot Israel.

2006
Detta år kom den första ATP-titeln. Det skedde i San José där han i finalen besegrade Lleyton Hewitt. Han blev en av de två spelarna som luýckades besegra världsettan Roger Federer under detta år. Den bedriften skedde i Cincinnatis Masters-tävling. Sedan förlorade han i kvartsfinalen mot Andy Roddick. Under hösten inleddes samarbetet med Brad Gilber. Vid årets slut rankades Andy på 17:e plats.

2007
Det blev final i årsdebuten i Doha. I Australiska öppna tog det slut i fjärde omgången i möte med Rafael Nadal. Det blev vinst i San José efter finalseger över Ivo Karlovik. Med andra ord så försvarade han sin titel.. Nu var han rankad på plats 10 i världen. I St. Petersburg tog Murray karriärens tredje titel. Samarbetet med Brad Gilber avslutades.

**2008
**Tränarlös vann han turneringen i Doha. En månad senare kom femte titeln och det var i Marseille. I första omgången i ATP-turneringen i Dubai besegrade han åter världsettan Roger Federer. Karriärens första Masters-titel kom i Cincinnati genom att i finalen besegra Novak Djokovic. Nu var Andy rankad på plats 6 i världen. Detta är kom också första Grand Slam-finalen. Det var i US Open och det var åter mot Roger Federer. Denna gång blev det dock förlust. Noteras kan att han i semifinalen besegrade dåvarande världsettan Rafael Nadal.

**2009
**I årets första ATP-turnering, Qatar ExxonMobil Open i Doha blev det vinst efter finalseger över Andy Roddick. När det sedan gällde Australiska öppna åkte han ut i fjärde omgången efter förlust mot spanjoren Fernando Verdasco. Årets andra titel kom i ABN Amro World Tennis Tournamenti Rotterdam, Nederländerna. Då besegrad Andy världsettan Rafael Nadal i finalen.

2010
Andy Murray nådde singelfinalen i Australiska öppna genom semifinalseger över Rafael Nadal. I finalen besegrades han av Roger Federer. Det blev seger i  ATP World Tour Masters 1000 Canada

2011
Seger i ATP World Tour Masters 1000 Shanghai, Tokyo, Bangkok, ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati och i London / Queen's Club.

2012
Titelvinst i Brisbane.

Murray har deltagit i det brittiska Davis Cup-laget 2005-2009. Totalt har han spelat 17 matcher av vilka han vunnit 11, därav 10 i singel.

Noteras kan att Andy Murray coachas av tennislegendaren Ivan Lendl. Han ligger just nu på rankingplats 4.

Källa: Svenska Wikipedia 19/6 2012