Fed Cup

Fed Cup

2012-06-16 12:55 #0 av: UllaNo

Fed Cup, fram till 1995 känd som Federation Cup (officiellt the International Tennis Federation Team Championship for Women), är en lagtävling i tennis för damer, instiftad 1963 av International Lawn Tennis Federation (ITF).

Hazel Hotchkiss
Hazel Hotchkiss

Det var den amerikanska tennisspelaren Hazel Hotchkiss som 1919 föreslog ITF (då ILTF) att starta en internationell årlig lagtävling i damtennis enligt ungefär samma modell som Davis Cup. Inom ITF och flera medlemsländer saknades dock intresse för en sådan turnering, trots att man kommit i gång med samordningen av den internationella turneringsverksamheten efter första världskriget. Då donerade Hazel Hotchkiss Wightman en segerpokal och startade själv upp en årlig lagtävling mellan USA och Storbritanien. Turneringen, som spelades 1923-89, vanns första gången av USA.

Först 1963 gav ITF, i samband med sitt eget 50-årsjubileum, klartecken till en tävling mellan damlag från olika nationer i egen regi. ITF donerade också en stor silverpokal för ändamålet.

Finalomgångarna i Fed Cup spelas mellan framstående tennisnationer med deltagande av flera av världens främsta kvinnliga tennisspelare. Bland deltagarna genom åren märks bland andra Billie Jean King, Margaret Smith Court, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf, Martina Hingis, Venus Williams, Serena Williams, Anastasia Myskina och Kim Clijsters.

De främsta nationerna i Fed Cup är
USA 17 segrar
Australien 7 segrar
Tjeckoslovakien 5 segrar
Spanien 5 segrar

Sverige har inte haft några framgångar.

Anmäl
2012-06-16 15:19 #1 av: GIKmio

En tanke som slagit mig är att tennis är ett föredöme eftersom sporten var tidigt ute med kvinnligt deltagande. Vilket dom flesta andra idrotter bör stå i skamvrån för att dom inte var.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.